کاهش فرزندآوری در قشر مرفه ناشی از چرخش فرهنگی است
ویکی بلاگ/کرمان معاون دانشگاه علوم پزشکی بم گفت:کاهش فرزندآوری در قشر مرفه و مقاومت آنها در برابر این مسیله نه تنها به دلیل اقتصادی بلکه ناشی از چرخش فرهنگی است.
به گزارش ویکی بلاگ، یکی از مهم ترین مولفه های سرمایه انسانی، وضعیت سلامت مردم است که متاسفانه ایران در مرز سالمندی قرار دارد در حالی که موضوع جوانی جمعیت در چند سال آینده می تواند برای ارتقا، رشد و تغییر مدل اقتصادی کشور اهمیت بسزایی داشته باشد.
در این گزارش به سراغ مردم رفتیم و نظر آنها را درباره جوانی جمعیت جویا شدیم.
رضا که خود را کارمند معرفی کرد 54 ساله و دارای دو فرزند است، گفت: سیاست «فرزند کمتر، زندگی بهتر» باعث وقفه در فرزندآوری شد حتی تا جایی که آوردن فرزند سوم باعث محروم شدن از امکانات دولتی بود.
علی که شغلش فنی است، در گفت و گو با ویکی بلاگ اظهار کرد: بیش از 21 سال از ازدواجم می گذرد و سه فرزند دارم.
وی با اشاره به شرایط اقتصادی بیان کرد: توقعات بچه های امروزی نسبت به بچه های قدیم بسیار زیاد است و متاسفانه چشم و هم چشمی در بین بچه ها زیاد دیده می شود .
عباس فردی 56 ساله است که با اشاره به شرایط فرهنگی کنونی حاکم بر جامعه اظهار کرد: مسیولیت پذیری در بین جوانان بسیار کم شده و تن به ازدواج نمی دهند. از سوی دیگر متاسفانه عمر زندگی مشترک بعضاً کم شده و جوانان از روی احساسات تصمیم می گیرند.
دکتر شیرین نصری معاون دانشگاه علوم پزشکی بم در گفت وگو با ویکی بلاگ درباره جوانی جمعیت بیان کرد: کاهش نرخ باروری جامعه را به سمت پیری سوق می دهد.
وی با اشاره به اینکه جمعیت جوان به عنوان یکی از عوامل مهم اقتدار کشورها به شمار می رود، افزود: با توجه به حرکت جامعه به سمت سالمندی، میزان زاد و ولد به اندازه ای نیست که بتواند جایگزین جمعیت سالمند باشد.
نصری گفت: رشد جمعیت بستگی به میزان زاد و ولد دارد و این امر بستگی به میزان ازدواج و تشکیل خانواده و در واقع می توان گفت که جمعیت از یک زنجیره به هم متصل تشکیل می شود که اگر هر کدام از این حلقه ها جدا شود، قطعاً در روند افزایش جمعیت، اختلال ایجاد می شود.
معاون فنی دانشگاه علوم پزشکی بم بیان کرد: بررسی ها نشان می دهد که رشد جمعیت سالمند کشور سرعت بالایی دارد و این موضوع می تواند تبعات ناگواری به دنبال داشته باشد.
وی با اشاره به وضعیت زاد و ولد در بین اقشار مختلف جامعه گفت: بچه دار شدن قشر پولدار که مشکل مالی ندارد، بهتر از طبقات آسیب پذیر و متوسط جامعه نیست. از این رو لازم است تدابیری در حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی اندیشیده شود تا بتوان از بحران سالمندی کشور خارج شد.
به گزارش ویکی بلاگ، نگاهی به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نشان می دهد که مجلس برای جوانان در آستانه ازدواج تسهیلاتی نظیر اعطای وام با ضمانت های آسان، افزایش 7.5 برابری حق عایله مندی به مدت پنج سال، اختصاص وام ودیعه مسکن، افزایش محدوده سنی در استخدام جدید یک سال به ازای تاهل، تاسیس مراکز مشاوره مبتنی بر سبک زندگی ایرانی اسلامی در مراکز آموزش عالی و فرهنگ سازی در خصوص ازدواج را در نظر گرفته و حال پرسش اصلی این است آیا همه این موارد به راحتی در اختیار خانواده ها قرارگرفته است؟
معاون دانشگاه علوم پزشکی بم گفت: دستورالعمل اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت با هدف شفاف سازی، هم افزایی و تعیین تکالیف همه سطوح معاونت های دانشگاه علوم پزشکی مبتنی بر مواد قانون و در راستای تحقق اهداف تدوین و به ریاست دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ شده است.
وی با اشاره به تشکیل و اقدامات کمیته های کاری در دانشگاه ها و گزارش مشکلات، بیان کرد: مرکز ناباروری بیش از یک سال است که در بیمارستان پاستور بم راه اندازی شده و در این مرکز فلوشیپ ناباروری داریم و خدمات سطح اول داده می شود که اگر نیاز به خدمات دیگر باشد به مرکز استان معرفی می شوند .
تاثیر فضای مجازی بر جوانی جمعیت
وی افزود: یکی از مولفه هایی که امروز می تواند در رشد جوانی جمعیت تاثیرگذار باشد، رسانه ها و فضای مجازی است و باید با تولید محتوای موثر، جوانان را به ازدواج و خانواده ها را به فرزندآوری تشویق کنیم.
نصری تصریح کرد: برای جوانی جمعیت، همه دستگاه ها باید پای کار بیایند و تنها دانشگاه علوم پزشکی نمی تواند در این راستا گام بردارد و تریبون های مختلف در این زمینه باید فرهنگسازی و تلاش کنند.
معاون دانشگاه علوم پزشکی بم بیان کرد: کاهش فرزندآوری در قشر مرفه و مقاومت آنها در برابر این مسیله نه به دلیل اقتصادی بلکه ناشی از چرخش فرهنگی است در حالی که در نگاه نخست بُعد اقتصادی علت کاهش فرزندآوری عنوان می شود اما نتایج پژوهش و بررسی ها نشان می دهد درون مایه این مقوله ذهنی و فرهنگی است.
نصری به نقش خانواده در امر ازدواج اشاره کرد و افزود: خانواده یکی از موثرترین پایه ها برای امر ازدواج است اما متاسفانه خانواده ها در بحث فرزندآوری به سمت راحت طلبی رفته اند.
وی افزود: تک فرزندی و تمایل والدین به داشتن فرزندان کمتر یکی از عواملی است که می تواند کشور را به سمت پیری بکشاند.
معاون دانشگاه علوم پزشکی بم اظهار کرد: به گفته برخی از کارشناسان رشد جمعیتی کشورمان در وضعیت خوبی نیست و به سمت سالخوردگی و پیری حرکت می کند. در حالی که بسیاری از والدین با بهانه های مختلفی از جمله مشکلات اقتصادی و داشتن مشغله های زیاد طرفدار تک فرزندی هستند.
وی با بیان اینکه اقدامات صورت گرفته در حیطه جوانی جمعیت با برنامه ریزی منسجم به نتیجه خواهد رسید، افزود: برنامه ریزی برای ترغیب و تشویق دانشجویان و کارکنان در زمینه ازدواج، تشکیل خانواده و فرزندآوری از مهم ترین موضوعات در راستای اجرای سیاست های جوانی جمعیت و تحکیم خانواده است.
نصری با تاکید بر اهمیت رسیدگی و پیگیری مسایل رفاهی کارکنان دانشگاه افزود: مبحث جوانی جمعیت موضوعی ملی و کاری بزرگ و ارزشمند است که به کمک تامین منابع مالی و تلاش و همت همگانی، تحقق اهداف آن تسریع خواهد شد.
در ادامه این گزارش، مهدیه شاهرخی مسیول بخش زایمان بیمارستان پاستور بم در گفت و گو با ویکی بلاگ اظهار کرد: در سال 1402 تعداد موالید 413 نفر بود و در آبان ماه سال گذشته بیشترین تعداد موالید را داشتیم.
وی با اشاره به اینکه در فروردین ماه سال جاری تعداد موالید 288 نفر بود، اظهار کرد: در سال 1401 تعداد موالید 4520 مورد ثبت شده است.
شاهرخی بیان کرد: واقعیت این است کشور ما از حدود 15 سال پیش درسیاست های جمعیتی خودچرخشی را ایجاد کرد که ماحصل آن تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در آبان ماه 1400 بود که این قانون با موانع زیای روبروست.
پایان خبر ویکی بلاگ
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کاهش فرزندآوری در قشر مرفه ناشی از چرخش فرهنگی است" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کاهش فرزندآوری در قشر مرفه ناشی از چرخش فرهنگی است"، کلیک کنید.